Avenida Miguel de Cervantes 21 29660 Nueva Andalucia
952 814540
Cnc.nueva@gmail.com

Bra att veta

På den här sidan hittar du information som inte berör föreningen, men som kan vara bra för medlemmarna att känna till.

  

Polistelefon!

Gör så här om du ska ringa om rån, inbrott eller stöld, – inget annat.

► Tel: 902 102 112 (De förstår engelska!)

► Beskriv händelsen

► Du får ett ärendenummer

► Uppsök närmaste polisstation

► Lämna numret och du får det intyg som ditt försäkringsbolag kräver

Nio tips från dem som lever längst

De områden i världen där människor lever allra längst kallas de blå zonerna, de finns i Ikaria i Grekland, Loma Linda i Kalifornien, Nicoya i Costa Rica, Okinawa i Japan och Sardinien i Italien, det skriver Dan Buettner i CNBC.

Under de senaste 20 åren har han rest världen över och studerat dessa fem blå zoner och baserat på de intervjuer han gjort med personer där, som är 100 år eller äldre, har han funnit vad han kallar Styrka 9.

Det är nio, icke förhandlingsbara saker som hjälper de långlivade människorna i de blå zonerna att leva länge.

  1. De rör sig naturligt i vardagen. De människor i världen som lever längst går inte på gym eller springer maraton, de lever på ett sätt som gör att de hela tiden behöver röra på sig.

  2. De har något att leva för utöver bara sitt arbete. Enligt forskning kan en känsla av syfte förlänga ditt liv med upp tills ju år.

  3. Stress leder till kronisk inflammation och har associerats med alla stora åldersrelaterade sjukdomar och även i de blå zonerna kan människor bli stressade, men de har rutiner som minskar stress, som att ta en tupplur, meditera eller be.

  4. De äter sin sista måltid för dagen sent på eftermiddagen eller tidigt på kvällen och äter sedan inte mer under resten av dagen. I Okinawa använder folk den 2 500 år gamla konfusianska idén att sluta äta när de är 80 procent mätta.

  5. I de flesta av de blå zonernas dieter är bönor grunden, i genomsnitt äter de bara kött fem gånger i månaden och då en ganska liten portion stor som en kortlek på cirka 85 till 113 gram, som jämförelse väger en deciliter mjölk 100 gram.

  6. De dricker måttligt med alkohol, ett till två glas per dag tillsammans med mat och, eller vänner. Det går inte att låta bli hela veckan och sedan dricka 14 glas på helgen.

  7. Nästan alla intervjupersoner tillhörde en trosbaserad gemenskap, vilken tro det handlar om verkar inte spela någon roll. Enligt forskning kan livslängden öka med 4 till 14 år för den som deltar i trosbaserade tjänster fyra gånger i månaden.

  8. De har sina åldrande föräldrar, mor- och farföräldrar i närheten eller i sina hem, de förbinder sig till sina livspartners och de ger gott om tid och kärlek till sina barn.

  9. De ingår i sociala kretsar som stödjer hälsosamma beteenden, deras sociala nätverk formar deras hälsobeteenden positivt. Enligt forskning är lycka, rökning, fetma, och ensamhet smittsamt.

Om du lever efter dessa långlivade människors regler kan du kanske förlänga ditt eget liv, men det finns naturligtvis inga garantier för att du blir 100 år, det skriver Dan Buettner i CNBC